Resa klimatsmart: res långt
Resa klimatsmart

Resa klimatsmart: res långt

Om du gillar att resa är det klokt att försöka göra en lång resa istället för flera korta. Den största påverkan på miljö och klimat är själva resan, inte när du ligger på stranden i Thailand.

Klimatförändringarnas påverkan på att resa

En anledning att vilja resa är ju att se all underbar natur som finns på vår jord. Det finns så många intressanta platser att besöka. Samtidigt påverkas naturen och omvärlden av vårt resande. Att resa är viktigt för att utvecklas som människa. Kulturutbyten och teknisk utveckling hör också samman. Genom att resa förstår vi lättare andra människor och kulturer. Vi blir helt enkelt mindre inskränkta. Under de sista åren har turism och resandets påverkan på klimatförändringarna kommit i ropet. Möjligheterna att resa med tåg har förbättrats, som att man kan ta nattåget till Berlin och Paris. I framtiden kommer vi troligtvis att resa än mer med tåg.

Satsa på långa resor

För att minska på klimatavtrycken och samtidigt resa med bra samvete är det bästa att göra långa resor. Ta ledigt i minst en månad om du ska till Asien eller till andra sidan Atlanten. Istället för att resa iväg flera gånger per år, som korta weekendresor till europeiska storstäder, så är det bättre att göra en lång resa per år. Eller varannat år. Du flyger till Bankkok. Därifrån tar du buss och tåg till Laos och Indien. Vill du besöka Australien eller New Zeeland gör du det under samma resa som till Asien.

För att upptäcka mer av Europa köper du ett interrailkort och reser runt i vår vackra världsdel under en eller två månader. Istället för att du tar flyget till London en helg i november och sedan åker på en veckas charter till Spanien, så gör du allt på en och samma resa. Sista minuten-resor är inte bra för klimatet, så för klimatets skull måste vi börja tänka på ett nytt sätt.

Planera resan

För att kunna göra långa resor måste du planera mycket mer. Du måste lägga undan pengar, semesterdagar och sedan planera själva rutten. När du ska planera din resa är det smart att läsa resemagasinet Vagabond som fokuserar på ett mer självständigt resande. Många av deras reportage utgår från långa jorden runt-resor. Där får du både praktisk information och mycket inspiration.

Börja med att besluta dig för vad du verkligen vill se. Ta papper och penna och skriv en lista på ställen som du någon gång i livet vill besöka. Rangordna sedan de olika resemålen. Sedan ser du vilken världsdel som har flesta favoriter eller var nummer ett på din lista är. Utgå sedan från världsdel eller geografiskt område. Drömmer du till exempel om att både se New York, Los Angeles och åka Route 66, så hyr du bil och kör mellan New York och Los Angeles. Tillbringar två-tre månader i USA. Längtar du efter att vandra i Alperna tar du tåget ner till Österrike. Sedan passar du på att besöka så många länder som möjligt. Ju längre bort du reser, desto viktigare är det att du är borta under en längre tid.