Åk tåg över hela världen
Resa klimatsmart

Åk tåg över hela världen

För att minska på dina klimatavtryck bör du satsa på att åka så mycket tåg som möjligt. Det är bekvämt och du ser mer än om du flyger eller sitter på en buss.

Åka tåg i Sverige

När du ska åka tåg i Sverige går du in på SJ och beställer en biljett. Så kan du ta dig över hela landet. Eftersom Sverige är ett avlångt land går det flera nattåg. Du går på tåget i Umeå och vaknar upp i Stockholm. Utvilad och redo för dagen utan att ha påverkat klimatet för mycket. Du kan åka “tåg” över hela Sverige, dock trafikeras vissa sträckor av buss. Men det är samma biljett som gäller.

Åka tåg i Europa

Om du vill se så mycket som möjligt av Europa är det smart att köpa en interrailbiljett. Då kan du åka omkring hur mycket du vill och vara väldigt spontan. Du kan också åka nattåg mellan till exempel Berlin eller Hamburg och Stockholm. Från Tyskland kan du sedan lätt ta dig vidare ner på kontinenten. Klimatkrisen gör att de internationella tåglinjerna byggs ut hela.

Åka tåg på den amerikanska kontienten

Har du mycket tid åker du tåg när du besöker USA, Kanada eller Sydamerika. Det är inte möjligt att ta tåget från Alaska i norr till Chiles sydligaste udde, men det finns flera långa tåglinjer som du kan åka. Det är ett smart sätt att minska klimatavtrycken när du väl är på plats. Det är också klokt att försöka se så mycket som möjligt när du väl har tagit flyget över Atlanten. När du åker tåg kommer du att få se storslagen natur och kunna ta många fina bilder.

Asien och Oceanien

Den mest klassiska av alla rutter är naturligtvis Transsibiriska järnvägen. På grund av kriget i Ukraina kommer det att ta ett par år innan den öppnar igen för utländska turister. Transsibiriska järnvägen är dock en möjlighet att ta sig hela vägen från Europa till Kina utan att behöva flyga. Från Kina kan du sedan resa vidare på räls till Thailand. För att komma till Bali och Australien kan du antingen ta båt eller flyg. I Australien kan du åka Ocean-Pacific som går mellan Perth på västkusten till Melbourne och Sydney på östkusten. En möjlighet att uppleva Australiens outback från tågfönstret.