Klimatförändringarna
Klimat

Klimatförändringarna

Aldrig har vi märkt av klimatförändringarna så mycket som idag. Över hela jorden märker människor att klimatet och vädret har förändrats.

Klimatförändringarna i media

Under de sista fem åren har klimatförändringarna till och från dominerat media. Det är många som känner sig oroliga. När det är ett klimattoppmöte bevakar alla nyhetssajter, som SVT och Aftonbladet, det. När en glaciär smälter eller det är en stor skogsbrand rapporterar media om det. Klimatförändringarna får också mycket utrymme i de politiska samtalen.

Minska koldioxidutsläppen

Både länder, företag och enskilda individer försöker minska på sina klimatavtryck genom att minska koldioxidutsläppen. Men det är svårt. Den stora boven är vår moderna livsstil. Vi lever bekväma liv med bilar, datorer, nya kläder och flera resor om året. Ett annat problem är att fattiga människor behöver få ta sig upp ur fattigdomen. För att lyckas behöver de bättre bostäder, mer mat och kunna förflytta sig på ett bekvämt sätt. Som vi i väst.

Under sista åren har också utveckligen med klimatsmart teknik gått mycket snabbt. Det säljs fler och fler elbilar. Ingenjörer håller på att utveckla elflyget, så att vi fortfarande ska kunna resa, men utan att påverka omvärlden så mycket.